Hemodializa

Hemodializa

 Hemodializa presupune utilizarea unui aparat numit hemodializor care poate fi privit ca un "rinichi artificial". Rolul acestui aparat este de a filtra sângele prin eliminarea toxinelor şi a excesului de apă şi de substanţe chimice care se acumulează în acesta, funcţie îndeplinită în mod normal de rinichi.

    Pentru a conecta pacientul la hemodializor, medicul realizează o legatură între o arterp şi o venă pentru a obţine un vas sanguin de calibru mai mare (fistula). Această fistulă se poate face la nivelul braţului sau al piciorului. Atunci cand vasele sanguine ale pacientului nu sunt apte pentru realizarea unei fistule, se poate utiliza un tub din material de plastic pentru a uni artera si vena (grefă).

    Ocazional conectarea se poate realiza cu ajutorul unui tub îngust din plastic, numit cateter, care se inserează într-o venă de calibru mare din gât. Cateterul este folosit în special în cazul pacienţilor cu insuficienţa renală acută care au nevoie temporară de dializă sau pentru pacienţii cărora li se va face sau li s-a facut deja fistula,  ca înlocuitor temporar pana aceasta devine functională (în jur de 1 lună şi jumatate dureaza până fistula poate fi folosită).

    În mod obişnuit, şedintele de hemodializă durează aproximativ patru ore şi se efectuează de trei ori pe saptămână în centre specializate.


 

Resurse :

    www.romedic.ro/boli/Dializa_0320/Introducere_0491.html